Findes fedt-pletten?

Vi kender det alle sammen, enten er vi en af “dem” eller også har vi en gang oplevet en af “dem” ……. salatspiserne ;-)

Du sidder sammen med vedkommende og kan høre dennes mave lyde som et mindre tordenvejr, staklen er S U L T E N!! Og alligvel siger vedkommende, når bestillingen af mad skal falde: “Jeg skal bare have en lille salat, tak” :-)

Grundlæggende er teorien på den lange bane fin nok – man kan sagtens gå fra grovæder til minimalistspiser alene ved, at skære ned på mængden og så i en periode skulle trækkes med, at systemet skriger på opfyldning. På mange måder fungerer mavesækken præcis som flyderen i en cisterne, der skal en vis “vandstand” til før denne/maven er fuld. Når man så vælger at spise mindre, så skal mavesækken trække sig sammen og dermed ændrer flyderens opfattelse af fuld sig også – dette tager dog nogen tid før, at det rent faktisk sker, men du kan afprøve teorien ganske simpelt: Drik et glas ISkoldt vand inden du spiser aftensmad og spis meget langsomt, du vil så se, at din mæthedsfornemmelse indtræder betragtelig før vanligt.

Det ISkolde vand svarer på mange måder til en Gastrisk Bypass, i det det ISkolde vand får mavesækken til at trække sig sammen og dermed får denne en mindre volumen, hvilket kræver mindre mad at fylde – er det ikke smart?!

MEN, og nu kommer det mærkelige, maven eller rettere sagt, mætningsfornemmelse, lader i den grad til, at være styret af HVAD du spiser og ikke kun af hvor meget du spiser …………

Hvis du alle dage “blot” har spist grøntsager og intet andet, så er der en stor sandsynlighed for, at du vil opleve en sammenhæng mellem mængden du har spist og din mæthedsfornemmelse. Men hvis du som flertallet i dagens danmark har levet gennemsnitligt usundt, fået din dosis af cola og chips mv mv så er der en rimelig sandsynlighed for, at din krop i et givent måltid skal have en vis mænge fx fedt for, at din mæthedsfornemmelse bliver tricket. Har du gået royalt amok i slik, junkfood, pizza mv mv er der en rimelig sandsynlighed for, at du skal have en større mængde fedt i et givent måltid for, at din mæthedsfornemmelse bliver tricket.

Med andre ord, der er en fedtpledt der skal rammes, på samme måde som når du er meget tørstig og drikker <et eller andet> indtil du rammer “pletten”.

Ovenstående er på ingen måde videnskabelig bevist, andet en med mig selv som forsøgskanin og det betyder, at ovenstående som videnskabelig tese ville være en sag for UVVU da de fornødne tests ikke er gennemført, men sjovt er det da, og mit postulat vil være, at fedtpletten findes!

Min helt private teori er, at lige så vel som du kan være sukkerjunkie, så kan du også være fedtjunkie, men hvor du kan slippe ud af din sukkerafhængighed på 8-10 uger (mit estimat) så tager det betragtelig længere, at komme ud af sit fedtmisbrug, da kroppen i sig selv indeholder større bestanddele af fedt end sukker og derfor kæmper man lidt mod sig selv ……….. og hertil skal naturligvis lægges de sociale parametre ved fødevareindtagelse, vaner mv mv

Og hvad skal vi så bruge aaaaaalt dette til?

Well, måske skal vi bare bruge det til at forstå og acceptere, at det tager laaaaaang tid, at vænne sig til en sundere livstil og samtidig acceptere, at kroppen vil stritte og lave ballade for, at få den fedtmængde som bringer den i sin egen opfattelse af balance, hvilket kan være baseret på en lang periodes fejlspisning.

Så fat mod derude, fedtpletten findes, men den kan ikke få skylden for alt ;-)

 

Held og lykke med dit potentielle livstilsskifte, nu ved du i hvert fald hvorfor det kan være svært ……..

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s